Blue Flower

 

OMA TUPA—OMA LUPA

 

Vajaa vuosi sitten, joulukuussa 2015, tekninen lautakunta, tela, teki yksipuolisesti ja ketään ennalta informoimatta huiman korotuksen kaupungin omistamien, vuokralla olevien pientalo(ok)tonttien maan ostohintaan. Esimerkiksi asuinalueilla, joissa tonttimaan neliömetrin hinta on ollut 12 euroa, niin se tuon päätöksen myötä nousee 30 euroon. Näitä vuokratontin haltijoita, joita tämä päätös koskee, on Porissa 4 078.

 

Käytännössä ei ole kysymys vain pelkistä kylmistä numeroista, vaan siitä, että päätös koskee näitä yli 4 000 perhettä ja heidän asumis- ja elinolosuhteitaan.

 

Telan päätöksen tultua keväällä 2016 yleisesti tiedoksi päätti keskusjärjestön hallitus puuttua voimakkain toimenpitein tähän omakotiasujien oikeusturvaa ravistelevaan kysymykseen. Porin kaupunginhallitukselle lähetettiin nettisivuillamme näkyvä kirje, jossa vaadittiin päätöksen purkua ja mahdollisuutta ostaa jokin aika tontteja ns. ”vanhaan hintaan”.

 

Järjestön hallitus antoi puheenjohtajalle tehtäväksi käydä erityisesti kaupunginhallituksen kanssa po. päätöksen purkamiseen liittyviä neuvotteluja. Neuvottelut johtivat siihen, että tela purki päätöksensä kaupunginhallituksen vaatimuksesta. Samalla kaupunginhallitus päätti, että myynnistä tuleva tuotto ohjataan teknisen palvelukeskuksen sulkutilille, johon vain kaupunginhallituksella on käyttöoikeus.

 

Vuokratontin haltijoille annettiin nyt mahdollisuus ostaa tontti ”vanhaan hintaan”, josta on ilmoitettava vuokranantajalle viimeistään syyskuun 2016 loppuun mennessä. Elokuun loppuun mennessä on ostoilmoituksia jätetty noin 7,5 miljoonaa euroa vastaava summa. Varsin kaunis määrä tuloa kaupungin tyhjään kassaan!

 

Mihin tämä raha sitten ohjataan? Yksi yleishyödyllinen ja perheitä koskeva hanke voisi olla esitys kaikkien kaupungin omistamien koulujen, päiväkotien, vanhuskotien ja -tilojen ilmanvaihtokanavien ja -laitteistojen puhdistamiseksi?

 

Ostomahdollisuuden varmistuttua neuvoteltiin Osuuspankin kanssa tontin oston lainajärjestelyistä. Pankki lähti mukaan suurella aktiivisuudella ja yhteistyöhalukkuudella. Tämä erityisen edullinen lainatarjous on sivuillamme nähtävänä.

 

Keskusjärjestön tämän toimintakauden suurimpiin hankkeisiin kuuluu myös sivuillamme näkyvä kaupunginhallitukselle tehty aloite Etelärannan juhla-tapahtumiin usein käytetyn alueen hyvin rikkinäisen pinnan korjaaminen turvalliseksi esim. liikuntavammaisten kulkua helpottamaan.

 

Aloitteemme hyväksyttiin elokuussa 2016 teknisen lautakunnan kokouksessa ja hankkeeseen myönnettiin 1,1 miljoonan euron määräraha. Ei paha!

 

Järjestötyössä on tarkoitus kehittää mm. jäsenyhdistysten ja keskusjärjestön välistä nettisivustotoimintaa yhteistyön helpottamiseksi ja parantamiseksi. Tarkoitus on saada palkattua Karhuseudun kautta haettavalla avustuksella henkilö tähän tehtävään vuoden 2017 puolella. Katsotaan kuinka asiassa onnistumme.

 

Mopiili-hankkeen rahoitus ja työntekijämäärä (n. 10 hlöä) on onnistunut tänä vuonna hyvin. Vuosille 2017–19 haemme ns. ”MOPIILI kakkosta” ja raha-automaattiyhdistykseltä avustusta (kats. nettisivut) uuteen koulutus- ja työllisyyshankkeeseen. Onnistuessaan nämä hankkeet voisivat työllistää jopa n. 30 henkilöa.

 

Syyskokouskausi alkaa jälleen. Lähettäkää valinnoista tietoa keskusjärjestölle, muuten ei yhteydenpito toimi. Eri kaavakkeita, säännöt yms. ovat sivuillamme porinkiinteistonomistajat tai PKK ry. Sivustoa kannattaa silloin tällöin selata.

 

Toivon jäsenyhdistyksille aktiivista syyskautta! Pidetään yhteyttä ja varmaan edustajiston kokouksessa ma 28.11.2016 Lounasravintola Gomeessa PoriEnergian tiloissa Karajarannassa ainakin nähdään. Kutsu tulee jopa postin tuomana.

 

 

 

Simo Järvinen, PKK ry, puheenjohtaja, 044 292 4090

 

simo.jarvinen(at)outlook.com

 

 

 

 

17.2.2015

Rakenteet muutoksessa

Näinä aikoina puhutaan paljon sekä valtion että kuntien rakenteiden eli toimintatapojen muuttamisen tarpeesta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se tosiasia, että nämä muutokset, joita—kumma kyllä—myös säästöiksi kutsutaan, koskettavat usein myös kuntalaista, joka viime kädessä on koko lystin maksaja.

Valtion rakennemuutos on näkynyt keskusjärjestönkin toiminnassa. Liki vuosi sitten aloitettu vanhusten pidempään kotona-asumista tukeva MOPIILI ‑hanke on yksi niistä kohteista, johon valtion rakennemuutos eli tukien vähentäminen on iskenyt kyntensä.

Valtion pitkäaikaistyöttömyyttä ”tukevat” toimet ovat tosielämässä vähentäneet useita niistä tukimuodoista, joita saimme esimerkiksi Talkkari-hankkeen aikana. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että järjestöllä itsellään on löydyttävä joka kuukausi tietty määrä likviditeettiä, että se pystyy maksamaan kymmenen työntekijän palkat.

ELY-keskus, joka on hankkeen rahoittaja, maksaa osuutensa takautuvasti yleensä 1—2 kuukauden kuluessa. Tämä tarkoittaa sitä, että omaa varallisuutta on aina oltava tilillä kulujen mukainen määrä. Tarkalla taloudenpidolla on tässä onnistuttu ja pystytty ylläpitämään myös työn suorittamisen kannalta tärkeä auto, jonka järjestö osti omilla rahoillaan MOPIILI ‑hankkeen käyttöön.

Uudet porinkiinteistonomistajat.fi -nettisivut on viimein saatu käyttöön. Tämä ovat nykyaikaisessa tiedonvälityksessä ensiarvoisen tärkeä näkyvyyttä ja tietoja antava väylä.

Jäsenyhdistysten tämän hetken tärkeisiin asioihin kuuluvat vuosi-ilmoituksen ja avustushakemuksen lähettäminen keskusjärjestölle. Nämä lomakkeet ovat järjestön nettisivuilta löydettävissä.

Huomioikaa, että avustushakemuksessa ovat mukana kaikki siinä pyydetyt liitteet.

Vuosi-ilmoitukset ovat se kanava, jonka kautta keskusjärjestö saa tiedot jäsenyhdistyksen toimihenkilöistä ja postin vastaanottajista. Ilman näitä tietoja keskinäinen tiedonvälitys ontuu pahemman kerran.

Harras toiveeni on, että po. tiedot saadaan jokaiselta yhdistykseltä. Tällä hetkellä monen yhdistyksen tiedot ovat vanhentuneita ja postin vastaanottaja tai hänen sähköpostinsa tai muu osoitteensa on vaihtunut.

Kevätkokous on ma 27.4. Sampolassa, mutta siihen ja muihin ajankohtaisiin asioihin palataan tällä palstalla ensi kuussa, jolloin aurinko onkin jo keväisempää kuin tänään.

Älkää liukastuko!

Yhteistyöllä eteenpäin!

 

Simo Järvinen, puheenjohtaja

simo.jarvinen(at)outlook.com

044 022 3170